Erityislapsiperheiden kokemuksia korona-ajasta Päijät-Hämeessä 9.9.2020

Kysyimme kesällä päijäthämäläisten erityistä tukea tarvitsevien lasten perheiltä, miten koronapandemia on vaikuttanut heidän jaksamiseensa. Kysely oli jatkoa keväällä toteutettuun laajempaan hyvinvointikyselyyn. 

Kyselyiden tuloksia käytetään pohjana erityislapsiperheiden palveluiden kehittämisessä, joka alkaa syksyn 2020 aikana. Kyselytulosten avulla erityislapsiperheiden tarpeet, toiveet ja odotukset noudevat palveluiden kehittämisen keskeiseksi pohjaksi.

Koronakyselyn tulokset julkaistaan Zoom-etäteemaillassa 9.9.2020. Linjat avataan klo 17, itse tilaisuus alkaa klo 17.30 ja päättyy noin klo 19.

Tapahtumassa keskustellaan kyselyn tulosten julkaisun lisäksi palveluiden nykytilanteesta ja kehittämisestä palveluiden käyttäjien, virkamiesten, päättäjien ja eri toimijoiden välillä.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen 

sähköpostitietoineen omaishoitoyhdistyksen toimistolle 8.9. mennessä puhelimitse tai tekstiviestillä p.0400-305 071 tai info@phomaishoitajat.fi

Tilaisuuden järjestävät Omaishoitajaliitto ry, Minua kuullaan -hanke, ja Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry.

Osallisuusviikon tapahtuma vammaisille lapsille

Tervetuloa mukaan kehittämään lapsiperhepalveluita. 

Minua kuullaan -hanke osallistuu Lastensuojelun Keskusliiton Osallisuusviikkoon. Viikon ajatuksena on kysyä perheiden mielipiteitä ja ideoita, joiden avulla voidaan tehdä palveluista toimivia.

Nyt mukaan kutsutaan kaikki lapset ja nuoret. Kaverin tai sisaren saa ottaa mukaan! 

Tervetuloa torstaina 10.9.2020 klo 17.-19.15
Kallion Perhekeskukseen, Toinen Linja 4 C

Tapahtumat on tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaille vammaisille lapsille ja nuorille.

Osallistuminen ei maksa mitään. Paikkoja on rajoitettu määrä!

Lisätietoja tapahtumasta ja apua ilmoittautumiseen:

Sanna Teräväinen puh. 040 824 8774

sanna.teravainen@jaatinen.info
Minua kuullaan -hanke

Lahti: Erityislapsiperheiden tuen tarpeet ja niihin vastaaminen Päijät-Hämeessä 

Aika: 5.3.2020 klo 17.30-19.30, kahvitarjoilu klo 17.00 alkaen. 
Paikka: Walimon Casseli,  Masuunisali, Vesijärvenkatu 25, 15140 Lahti 
Ilmoittautuminen ja erityisruokavaliot Päijät-Hämeen omaishoitajien toimistolle 2.3. mennessä puhelimitse tai tekstiviestillä 0400-305 071 tai sähköpostitse osoitteeseen info@phomaishoitajat.fi  

Keskustelutilaisuuden tavoitteena on saattaa alueen erityislapsiperheiden tarpeet, toiveet ja odotukset palveluiden kehittämisen keskeiseksi pohjaksi.  

Olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan palveluiden nykytilasta ja kehittämisestä erityislapsiperheille helmikuun aikana sähköisesti tehtävän kyselyn tulosten pohjalta (linkki kyselyyn aukeaa 10.2.2020). Mukana keskusteluissa erityislasten vanhempien kanssa mm. toimialajohtaja Mika Forsberg, vammaispalveluiden tulosaluejohtaja Pirkko Valtanen, perhekeskuskoordinaattori Heli Kuitunen, Omaishoitajaliiton aluevastaava Matti Mäkelä ja Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:n pj Martti Talja. Tervetuloa!

Helsinki: Viittomakahvila Vispilä 3.3.2020 klo 17.30 - 19.00

Haluaisitko oppia viittomaan, harjoitella uutta sanastoa tai treenata jo opittua rennoin rantein? Vispilä on ikärajaton ja maksuton koko perheen iltahupi! Viittomakahvila Vispilän iloisessa tunnelmassa kohtaavat viittomakommunikaatiota käyttävät perheet sekä tukiviittomista kiinnostuneet opiskelijat ja ammattilaiset. Sivupersoonan opettajien johdolla tutustutaan ajankohtaisten teemojen sanastoon – aikuiset kupposen äärellä rupatellen ja lapset leikin varjolla oppien.

Viittomakahvila Vispilä kokoontuu Helsingissä Leikkipuisto Linjan tiloissa 2020 keväällä myös 2.4. Viittomakahvila on maksuton, mutta tarjoilujen vuoksi ilmoittauduthan osoitteeseen: asiakaspalvelu@sivupersoona.com 

Käy tykkäämässä myös Viittomakahvilan Facebook-tapahtumasta.

12.2.2020 Järvenpää: Kello viiden tee klo 17.00 - 18.30 

Myllytien toimintakeskuksen Kulmakabinetti, Myllytie 11, 04410 Järvenpää, sisäänkäynti C-ovesta sisäpihalta. 

Tarjoilu 16.30 alkaen. 

Oletko kehitysvammaisen vanhempi, kehitysvammapoliklinikan työntekijä, Keusoten virkamies tai Keusoten luottamushenkilö? Olet sydämellisesti tervetullut pohtimaan hyviä kuntoutussuunnitelmakäytäntöjä kuntouksen YAMK-opiskelija Satu Kontiaisen kanssa.

Tilaisuuden tavoitteena on yhdessä löytää keinoja, jotka tukevat kuntoutussuunnitelmaa laadittaessa 
kehitysvammaisen lapsen ja nuoren perheen mahdollisimman sujuvaa arkea. 

Tilaisuudessa on mahdollisuus myös kuulla lisää kehitysvammapoliklinikan perustettavasta asiakasraadista ja ilmoittautua sen jäseneksi.Lue lisää...

5.2.2020 Espoo: Hyvä arki lapsiperheessä -koulutuspäivä

Ajankohta: 5.2.2020 klo 9.00 - 15.45

Paikka: Kehitysvammaliiton uudet tilat osoitteessa Linnoitustie 2B 02600 Espoo, luentosali.

Koulutus vie ihmisoikeusperustaisuuden näkökulman lapsiperheen arkeen. Tarkastelemme miten palvelut voivat tukea ja vahvistaa vammaisen lapsen ja perheen elämänlaatua. Kuulemme myös terveisiä Norjasta, miten siellä hyödynnetään elämänlaadun arviota palvelusuunnittelussa. Tilaisuus on maksuton, lounas omakustanteinen. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Lue lisää tästä linkistä

Koulutuspäivän esitykset löydät täältä.

27.11.2019 Laki-ilta Jaatisen Majalla klo 17.30 - 19.30

Jaatisen Majalla (Vellikellonpolku 1, Malminkartano, Helsinki) järjestetään laki-ilta vammaisten lasten ja nuorten vanhemmille, sekä läheisille keskiviikkona 27.11.2019. Laki-illan asiantuntijana toimii Tukiliiton lakimies Tanja Salisma ja illan aikana käsitellään mm. EHO:n ja henkilökohtaiseen apuun liittyviä kysymyksiä.  Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja lastenhoito.

Lue lisää

18.11.2019 Turku: Erityistä tukea tarvitsevien lasten ja heidän perheidensä tukeminen

Koulutus lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Osa lapsista tarvitsee erityistä tukea kasvunsa ja kehityksensä turvaamiseksi. Koulutuspäivän aikana pohditaan, miten voimme parhaalla mahdollisella tavalla vastata erityistä tukea tarvitsevien lasten ja heidän perheidensä tarpeisiin. Koulutus järjestetään 18.11. klo 9-14 Lounatuulet Yhteisötalolla (Läntinen Pitkakatu 33, Pihlaja-Sali).Tilaisuus on maksuton.

12.11.2019 Asikkala: Kommunikaatioilta

Kaikkien äänet kuuluviin - ilta erityislasten perheille! Oman mielipiteen ilmaiseminen ja jakaminen on tärkeä taito. Millä keinoilla koulun arjessa vahvistetaan jokaisen lapsen oman äänen kuulumista? Miten sitä voisi hyödyntää muissa arjen tilanteissa ja leikeissä? Tule mukaan kuulemaan lisää ja viettämään mukava ilta yhdessä vertaisten parissa!

Lue lisää.

6.11.2019 Lahti: Ensin tulee kohtaaminen - 

perhekeskuksen ammattilaiset vammaisen lapsen perheen tukena klo 13 - 15

Koulutus järjestetään Seurakuntatalon seurakuntasalissa (Kirkkokatu 5) klo 13-15. Päivän aikana pohditaan, miten ammattilainen voi tukea vammaisten lasten perheitä selviytymään palveluiden ja perhearjen keskellä ja miten vammaisen lapsen vanhemmat on hyvä kohdata palvelujärjestelmän sokkelossa. Kouluttajana perheterapeutti, Suomen palveluohjausyhdistyksen puheenjohtaja Sauli Suominen. Koulutus on maksuton. Lue lisää.

16.10.2019 Lahti: Hyvän elämän ja vaikuttamisen ilta

Iltapalaa, vertaistukea ja vaikuttamista! Päijät-Hämeen lapsiperhepalveluita kehitetään. Tavoitteena on, että lapset, nuoret ja perheet saavat tarvitsemaansa apua ja tukea oikeaan aikaan. Mitä tämä tarkoittaa erityislasten perheiden näkökulmasta? Tule mukaan vaikuttamaan! Sinä ja perheesi osaatte kertoa, millaista apua, tukea ja palveluita tarvitsette ja haluatte käyttää. Lue lisää.

12.10.2019 Helsinki: Hyvän elämän iltapäivä vammaisten lasten vanhemmille

Lounasta, vertaistukea ja elämän suuria kysymyksiä! Hyvän elämän iltapäivä tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä hetkeksi pohtimaan elämän suuria kysymyksiä. Kuka minä olen? Mitkä asiat ovat minulle tärkeitä? Keitä ovat minulle tärkeät ihmiset? Millainen on minun omannäköiseni, hyvä elämä? Entä millainen on perheeni hyvä elämä? Pohdintaa voi hyödyntää, kun suunnittelette perheenne palveluita yhdessä kunnan työntekijöiden kanssa. Mukaan mahtuu rajallinen määrä osallistujia. Lue lisää.

20.9.2019 Ystävyys -paja lapsen oikeuksista

Järjestimme Kehitysvammaisten Tukiliiton kanssa työpajan Järvenpään Juholan koulussa. Pajaan osallistui kaksi luokkaa 3. -9. luokan oppilaista. Pajassa pohdittiin keskustelumattojen ja kuvien avulla millainen on kiva kaveri ja mitä kaverin kanssa voisi tehdä vapaa-ajalla. Samalla harjoiteltiin mielipiteenilmaisua ja opeteltiin lapsen oikeuksien artiklaa 31. Artikla kertoo lapsen oikeudesta lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.

19.9.2019 Järvenpää: Tarinaa ja teatteria - kun kaikilla perheessä on hyvä arki klo 17 - 19

Kumppanuusilta Keusoten alueella asuvien kehitysvammaisten lasten ja nuorten vanhemmille. Mitä tarvitaan koko perheen hyvään arkeen? Mitkä palvelut tukevat, mitä pitäisi muuttaa? Tule jakamaan ajatuksiasi hyvän arjen osasista Järvenpäähän Myllytien toimintakeskukseen. Keskustelu kootaan illan päätteeksi tarinateatterin keinoin. Lue lisää tästä linkistä

14.9.2019 Siilinjärvi: Erityislapsiperheiden lauantai

Minua kuullaan -hanke on mukana järjestämässä erityislapsiperheiden lauantaita Siilinjärven perheentalolla. Päivän aikana pohdimme ja kokoamme ajatuksia hyvästä elämästä nyt ja tulevaisuudessa. Jokainen pääsee rakentamaan omaa suunnitelmaa siitä, miten päästään kohti perheen itsensä määrittelemää hyvää elämää. Lue lisää tästä linkistä

14.9.2019 Järvenpää: Lounasta ja kuntoutussuunnitelmakeskusteluja klo 12 - 15 

Oletko kehitysvammaisen lapsen tai nuoren vanhempi Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueelta? Olet lämpimästi tervetullut nauttimaan ravintola Huilin lounaasta yhdessä vertaisvanhempien kanssa. Lounaan aikana toimintaterapeutti Satu Kontiainen kertoo mielellään myös viimeisimmät kuulumiset perusteilla olevasta Keusoten kehitysvammapoliklinikasta. Lounaan jälkeen sinulla on mahdollisuus kertoa ajatuksiasi siitä, millainen on hyvä kuntoutussuunnitelma ja miten sen laatiminen tukisi parhaiten perheesi arjen sujuvuutta. Keskustelumenetelmä on ryhmähaastattelu.

6.-8.6.2019 MAHTI-sopeutumisvalmennuskurssi

Kesäkuun alussa olimme mukana Tukiliiton järjestämällä, 6-9 -vuotiaiden, vaikeasti vammaisten lasten perheille suunnatulla MAHTI-sopeutumusvalmennuskurssilla Liikuntakeskus Pajulahdessa. Lue lisää.

11.5.2019 Esteetön leikkipäivä Oodissa

Minua kuullaan -hanke oli mukana mahdollistamssa Esteetön leikkipäivä -tapahtumaa Oodissa. Esteetön leikkipäivä on osa valtakunnallista Leikkipäivää, jonka ideana on kutsua lapset, nuoret ja aikuiset viettämään yhdessä kiireetöntä aikaa leikkien parissa. 

Unelmakaupunki-peli

Ensimmäinen nuorten Unelmakaupunki-peli on rakentunut alkuvuoden aikana Lahdessa. Työpajan lopuksi järjestettiin Vappujuhlat, jossa julkistettiin animaatiovideo Unelmakaupungin hahmoista. Lue lisää

9.4.2019 Ihmisoikeuksien pyöreä pöytä, Rake-sali, Helsinki

Tutkimme ihmisoikeuksia ja ihmisoikeusperustaisuutta Ihmisoikeuksien pyöreä pöytä -työpajassa 9.4.2019. Lue lisää työpajasta.

1.12.2018 Vertaispikkujoulut

Kaipaatko pientä hemmottelua lauantai-illan iloksi? Jouluista naposteltavaa hyvässä seurassa? Lämpimästi tervetuloa erityislasten vanhempien pikkujouluihin!

Aika: Lauantaina 1.12.2018 klo 15.00 - 19.00

Paikka: Orimattilan Kehräämö

Illan aikana on luvassa alkukeskustelujen jälkeen klo 15.30 - 18.00 hemmotteluhoitoja* ja klo 17.30 - 19.00 jouluinen napostelumenu*. 

Illan aikana käytössämme on myös pelihalli.

Lisätietoja: Anu Lönnqvist 050 339 71 91 

tai Sanna Tuisku-Lehto: 050 356 09 43

Tapahtumaan ei ole osallistumismaksua, mutta peruuttamattomasta paikasta joudumme veloittamaan 10 euroa.

*Hellimössä 2 - 3 vapaavalintaista hoitopistettä: suolahuone, Äänisen aaltojen matalaäänihieronta, Pyramidin kirkasvalohoito, käsiparafiinihoito, mielenkeinujen riippukeinurentoutus, infrapunasauna.

*Napostelumenu: Joulukinkkua, aurajuustoa ja piparkakkuja, tuorejuusto-kylmäsavulohirullia, kananmunapuolikkaita kirjolohen mädillä, leipäjuustoa ja lakkahilloa.

Voit tulostaa tapahtuman mainoksen PDF-muodossa alla olevasta linkistä.

Vertaispikkujoulut-Orimattilassa.pdf

Lue lisää tapahtumasta.

17.11.2018 Kaikkien lasten synttärit

Aika: lauantaina 17.11.2018 klo 14.00 - 16.30

Paikka: 8-sali, Sammonkatu 8, Lahti

Kaikkien lasten synttäreillä jokainen lapsivieras oli synttärisankari, jota muistettiin syntymäpäivälahjalla. Lahjojen ja kakun lisäksi juhlissa oli kasvomaalausta, tanssiesitys, helposti sovellettavia pelejä, SirkusRakkausPumPumin Pellepandi ja loppudisko. Juhlissa lapset saivat kuvien avulla kertoa omasta arjestaan ja toiveistaan sekä antaa palautetta juhlista.

Synttärit järjestivät Minua kuullaan ja Perheet keskiöön -hankkeet, Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry, Kehitysvammaliitto, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, Lape Päijät-Häme, PHHYKY Vammaispalvelut, Lahden ensi- ja turvakoti ry, Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry ja Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry.

Lue lisää.

11.10.2018 Omannäköinen elämä, Lahti

Tervetuloa kuuntelemaan VTT Sonja Miettisen luentoa aiheesta Omannäköinen elämä itsenäistyvälle vaikeasti kehitysvammaiselle nuorelle. Luennon jälkeen on aikaa keskustelulle.

Aika: Torstai 11.10.2018 klo 16.30 - 19.00

Paikka: Walimon Casseli, Vesijärvenkatu 25, 15140 Lahti.

Ohjelmassa: Buffet klo 16.30 - 17.30, luento klo 17.30 - 19.00.

Ilmoittautuminen: 3.10. mennessä sähköpostitse: sanna.tuisku-lehto@kvl.fi

Tilaisuus ja tarjoilut ovat osallistujille maksuttomia.

Lue tapahtumasta lisää Kehitysvammaliiton verkkosivuilta.